AAGU
Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht


8 januari 2019: Cassatie veroordeling actie raadszaal Zeist verworpen – solidariteit met Joke Kaviaar

Vandaag heeft de Hoge Raad het cassatieberoep van Joke Kaviaar tegen de veroordeling in de zaak van de actie in de raadszaal van de gemeente Zeist in oktober 2015 verworpen. Vijf AAGU-activisten werden toen opgepakt bij het met spandoeken en leuzen roepen verstoren van de raadsvergadering. Dit was een protest tegen het door de gemeente afgeven van een bouwvergunning voor de gezinsgevangenis voor vluchtelingen op Kamp Zeist. De vier andere destijds aangehouden activisten werden bij de cassatie definitief veroordeeld tot boetes van 350 euro.

VERSTORING RAADSVERGADERING ZEIST from ᚬ H E X K A T ᚬ on Vimeo.

Voor Joke heeft deze uitspraak steviger consequenties. Zij is niet alleen veroordeeld tot twee weken gevangenisstraf voor de actie in de raadszaal. Zij moet ook een voorwaardelijke straf van twee maanden gaan uitzitten voor 'opruiing' in twee van haar teksten. Deze voorwaardelijke straf was de uitkomst van een eerder proces voor het schrijven van vier opinieartikelen over (verzet tegen) het Nederlandse migratiebeleid. Joke werd daarvoor op 13 september 2011 thuis opgepakt. Na een veroordeling in eerste aanleg tot vier maanden onvoorwaardelijk voor alle vier de teksten, werd dit in hoger beroep teruggebracht tot de voorwaardelijke straf voor twee van de vier teksten. Op de website van de Steungroep 13 September is een overzicht van het hele verloop sinds de aanhouding in 2011 te vinden.

De veroordeling betekent dat Joke, mogelijk op zeer korte termijn al, de gevangenis in zal gaan. AAGU zal samen met de Steungroep 13 September en anderen Joke zo goed mogelijk steunen tijdens haar komende gevangenschap en roept een ieder op solidariteit te betonen. De beste vorm van solidariteit is wat ons betreft het voluit doorgaan met de strijd tegen vluchtelingengevangenissen en het Nederlandse en Europese migratiebeleid in het algemeen.

Na jarenlange discussie wordt het detentiecentrum voor vluchtelingen op Kamp Zeist volgend jaar gesloten. Opsluiting van vluchtelingen, in afwachting van deportatie of als 'illegaal' op straat geklinkerd worden, blijft echter doorgaan in het detentiecentrum op Rotterdam The Hague Airport. En de gezinsgevangenis op Kamp Zeist blijft wel in gebruik. Daarmee blijft de Nederlandse overheid kinderen opsluiten en deporteren, alle oproepen hiermee te stoppen negerend. Zo wees kinderrechtenorganisatie UNICEF in een nieuw rapport weer op de verwoestende gevolgen van opsluiting voor kinderen. Tegelijkertijd worden de muren van Fort Europa steeds hoger en meer gemilitariseerd, worden de rechten van vluchtelingen meer en meer ingeperkt en gaan de deportaties door. Nederland en andere westerse landen blijven de redenen waarom mensen moeten vluchten voeden met oneerlijke handelsrelaties, het veroorzaken van klimaatverandering, steun aan repressieve regimes, wapenexporten en militaire interventies.

Joke heeft zich steeds in niet mis te verstane woorden uitgesproken tegen dit beleid en opgeroepen tot verzet ertegen. In lijn daarmee roept AAGU op in actie te blijven komen tegen vluchtelingengevangenissen en tegen het Nederlandse en Europese migratiebeleid in het algemeen. Zet de bijl aan de fundamenten van dit kapitalistische en racistische systeem, dat mensen reduceert tot winstmogelijkheden en/of vijanden.