AAGU
Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht


AAGU: "Acties tegen bouwer nieuwe gezinsgevangenis Kamp Zeist"

ENGLISH TRANSLATION: AAGU: "Acties tegen bouwer nieuwe gezinsgevangenis Kamp Zeist"

Utrecht, 19 februari 2015 - Tot en met komende maandag kunnen bedrijven zich inschrijven voor de opdracht tot de bouw van een nieuwe Gesloten Gezinsvoorziening voor vluchtelingen op Kamp Zeist in Soesterberg. De Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht kondigt aan een 'naming and shaming'-actiecampagne te gaan voeren tegen het bedrijf dat deze bouw daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Een woordvoerder van AAGU zegt: "Het opsluiten en deporteren van vluchtelingen moet een halt toegeroepen worden. Wij zullen niet toekijken hoe er een nieuwe gevangenis, nota bene speciaal voor het opsluiten van vluchtelingengezinnen, gebouwd en in gebruik genomen gaat worden. Bedrijven die menen geld te moeten verdienen aan het meewerken aan de schandalige praktijken van de staat kunnen rekenen op acties."

Staatssecretaris Teeven kondigde eerder aan dat de permanente locatie in maart in gebruik genomen zou worden. Uit de aanbesteding valt op te maken dat dit plan fors vertraagd is. De ontwerpfase staat nu in de periode mei-juli gepland, oplevering van de gevangenis pas in december.
Tot die tijd zal de huidige tijdelijke locatie, die op 1 oktober jl met spoed geopend werd, gebruikt blijven worden. Uit video-opnamen die activisten van AAGU op 22 november jl vanaf de hoge muur waarbinnen deze locatie zich bevindt maakten blijkt dat er geen sprake is van een 'kindvriendelijke' plek.
Zes houten huisjes, betiteld als 'chalets', maar nauwelijks meer dan wielloze bouwketen met weinig ramen. Geplaatst op betonnen platen, omringd door penitentair hekwerk, met stroomdraad en camera's. Daarachter een vijf meter hoge muur, wederom voorzien van stroomdraad. Aan het bovenste deel van de muur is een soort behang met groene bladeren gehangen, om de illusie van een groene omgeving te creeren.

Uit de aanbestedingsleidraad blijkt dat ook de permanente locatie binnen de hoge muur om het detentiecentrum gevestigd zal worden. Elke illusie van 'kindvriendelijkheid' wordt daarmee overboord gegooid.
Voor AAGU staat voorop dat vluchtelingen helemaal niet opgesloten dienen te worden. Er is helemaal niets vriendelijks aan welke gevangenis dan ook. Mensen die huis en haard achterlaten, op de vlucht voor oorlog, geweld, honger, armoede, uitbuiting en/of onderdrukking, moeten op een warm welkom kunnen rekenen.
Het is het rijke Westen, gedreven door egoisme en hebzucht, dat voor een belangrijk deel verantwoordelijk is voor het veroorzaken van de redenen waarom mensen op de vlucht slaan. De activisten zullen zich blijven inzetten voor open grenzen, het afschaffen van staten en een einde aan het kapitalisme dat aan de basis staat van zoveel ellende in de wereld dat mensen tot vluchten dwingt.