AAGU
Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht


Terugblik op de lawaaidemo op zondag 20 maart 2011 bij Kamp Zeist

Op zondag 20 maart 2011 hebben zich zo`n 70 mensen verzameld om zich wandelend te begeven naar de grijze zwaar bewaakte en beveiligde barakken van detentie centrum Kamp Zeist.

Tijdens het voorverzamelen konden de automobilisten op de A28 een blik werpen op een spandoek boven de snelweg. De tekst was overduidelijk; 'geen mens is illegaal'.

In tegenstelling tot vorige lawaaidemonstraties was de aandacht van de overheid minimaal en konden we vrijuit onze solidariteit uiten. Deze lawaaidemonstratie was georganiseerd mede om onze solidariteit te uiten maar ook als protest tegen het huidige Nederlandse migratiebeleid en in het bijzonder tegen het strafbaar stellen van de illegaliteit.

Nog buiten het bizarre gegeven dat mensen dus illegaal verklaard worden, wil de Nederlandse overheid ook dat aspect strafbaar stellen. Vele deskundigen hebben hun angst uit gesproken wat er dan met mensen zonder de juiste verblijfspapieren zal gebeuren als 'illegaliteit strafbaar gesteld is'.

Waar zullen deze mensen dan blijven en hoe zullen zij overleven? Zolang er niets gedaan zal worden aan de oorzaken van migratie, zolang wij in het rijke westen vervuld blijven van onze ego´stische en hebzuchtige levenswijze, ten koste van arme delen in de wereld, hebben maatregelen om migratie te beteugelen geen enkel effect. De maatregelen van de overheid zijn slechts bedoeld om via populistische denkbeelden de politieke macht te houden. Afijn genoeg redenen om te laten zien dat we het er niet mee eens zijn en het verzet levend te houden.

Met behulp van de bezoekers van het TNO eind feest en de muzikale omlijsting van d`Onderhond (Belgische band) werd deze lawaaidemonstratie erg sfeervol en de reactie van de mensen van binnen was duidelijk zichtbaar! Na de gebruikelijke ronde is besloten om na ruim 2 uur muziek maken te lawaaidemo te stoppen en vertrok iedereen weer naar huis.