AAGU
Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht


Sluit Ramp Zeist, 15 april 2010

Onder het motto “Sluit Ramp Zeist” hebben diverse activisten van de AAGU donderdagavond 15 april deel genomen aan een rampenplan oefening in Soesterberg. Met deze ongevraagde deelname heeft de AAGU duidelijk willen maken dat deze rampoefening een verschrikkelijke hypocriete bezigheid is! Het bestaan van Kamp Zeist als gevangenis zelf is een ramp voor alle migranten die daar opgesloten zitten. Er is wat betreft de AAGU geen rampoefening nodig, maar daadwerkelijk handelen, Kamp Zeist moet gesloten en gesloopt worden.

Op verschillende plekken langs het detentiecentrum Kamp Zeist hebben actievoerders luid en duidelijk het protest laten horen! Het centrum, wat inmiddels een onneembare vesting is geworden vanwege de enorme hoeveelheid aan nato prikkeldraad en gigantisch hoeveelheden stroomdraden is een grove schending van de menselijkheid tegen de meer dan 1000 migranten die daar opgesloten zitten.>br>
Ongetwijfeld zullen de bedenkers van en figuranten aan deze rampoefening het gevoel hebben goed bezig te zijn. Adequaat kunnen handelen kan een herhaling van de Schipholbrand voorkomen. Er is echter maar een oplossing voor handen, namelijk deze mensen niet langer opsluiten! De kans dat gedetineerden het slachtoffer worden van een verschrikkelijke brand blijft aanwezig ondanks alle oefeningen die de overheid zal houden. Dagelijkse realiteit is wel dat het Nederlandse vreemdelingenbeleid onmenselijk is.

Mensen migreren voor een betere toekomst, om zaken te ontvluchten zoals honger, armoede, oorlog en onderdrukking. Veel migranten zijn op de vlucht vanwege het volstrekt onverantwoordelijke handelen van de rijke Westerse landen.

Met een rampenoefening zoals donderdagavond, probeert de overheid haar beleid van uitsluiting, opsluiting en deportatie te legitimeren en van een humaan laagje te voorzien. We moeten door deze façade heen prikken en duidelijk maken dat de onmenselijkheid in het overheidsbeleid besloten ligt. Nog steeds leven wij hier op een welvarende wijze ten koste van de rest van de wereld.

De AAGU blijft zich verzetten tegen het systeem dat gedwongen migratie veroorzaakt en vluchtelingen ontmenselijkt. Een landelijk protest tegen de werving van detentietoezichthouders bij de uitzendbureau`s Adecco en Randstad zal het volgende initiatief zijn. De AAGU mensen geloven in open grenzen en in een solidaire wereld waarin genoeg is voor iedereen!