AAGU
Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht


Verslag:
Lawaai- en zwaaidemonstratie bij Kamp Zeist, 25 januari 2010

Deze lawaaidemonstratie was uiteraard niet alleen gericht op de migranten in Kamp Zeist of de migranten in Vincennes. Deze demonstratie past binnen de campagne van de AAGU en is de zoveelste uiting van een algemeen protest tegen het Europese migratiebeleid.

In de dagen voorafgaande aan de lawaaidemo had de winter haar stempel in de bossen van Soesterberg achtergelaten. Het was voor de deelnemers aan de lawaaidemo een behoorlijke klus om door de sneeuw naar het centrum te wandelen.
Zoals gebruikelijk was daar de veiligheidservice van de Zeister politie en waren er maar liefst drie cameraploegen om de solidariteitsactie in beeld te brengen. Eevenals de vorige keren reageerden de migranten in de barakken aan de fietspadzijde erg enthousiast op het lawaai vanuit het bos. Het lukte zelf om de geschreven teksten te lezen. Zo schreef een migrant, "Help mij AJB!"
Het maken van lawaai is de meest eenvoudige wijze om steun te betuigen aan de opgesloten migranten.
Video


Na ruim twee uur wandelen hielden de lawaaimakers het weer voor gezien. Na afloop was er nog kort aandacht voor de Calais trip van enige activisten. Het blijkt dat in Calais (Franse Havenstad) de migranten daar nog steeds letterlijk als wild worden opgejaagd. De politie (CRS) heeft een strategie bedacht om elke keer weer de laatste spullen van migranten, tenten, slaapzakken en of dekens af te pakken.

De oproep van de steungroep in Calais is dan ook dat activisten daar heen moeten gaan om de migranten te beschermen tegen deze onzinnige wrede politie acties! De ervaring van de Nederlandse groep was dat activisten die daadwerkelijk er tussen willen springen daar ook een klein succes weet te behalen. Althans voor die nacht dan waarschijnlijk. Binnenkort zal de Calais Migranten Support groep Nederland een informatieavond in Utrecht organiseren om verder uit de doeken te doen wat zich daar precies afspeelt.