AAGU
Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht


Picketline bij uitzendburo's
tegen werving detentietoezichthouders Kamp Zeist

foto picketline bij uitzendburo op 16 mei 2008Op vrijdag 16 mei heeft de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) tussen 15.00 en 18.00 uur met protestborden en flyers bij drie uitzendburo's in Utrecht voor de deur gestaan. De drie, Adecco, Randstad en TempoTeam, werven detentietoezichthouders (gevangenbewaarders) voor detentiecentra voor vluchtelingen, waaronder Kamp Zeist in Soesterberg.
De AAGU heeft met deze picketline voorbijgangers en klanten van de uitzendburo's geinformeerd en medewerkers opgeroepen met deze werving te stoppen. Onder het mom van als niemand meer een bijdrage zal leveren aan deze bajes kan deze ook niet verder functioneren en moet de overheid onschuldige mensen vrij laten.

Na een korte voorbereiding vertrokken zo`n 8 mensenrechten-activisten naar het eerste uitzendbureau. Al snel werd de naam veranderd in uitzetbureau`s. Daar aangekomen werden de protest borden neer gezet en begon het flyeren onder de voorbijgangers. De AAGU had ook informatie bij zich voor de medewerkers van de uitzendbureau`s. Binnen aangekomen werd al snel duidelijk dat onze komst geen verrassing was. Adecco was goed op de hoogte en was bereid om de verzoeken van de AAGU in ontvangst te nemen. In de oproep aan de medewerkers staat omschreven dat ook medewerkers via de bekende wegen (ondernemingsraden en vakbonden) zich kunnen verzetten tegen het beleid van de directie!

foto picketline bij uitzendburo op 16 mei 2008
foto picketline bij uitzendburo op 16 mei 2008

Na Adecco zijn we in een kleine stoet opgetrokken naar Tempo Team en Randstad. Beide organisaties waren eveneens op de hoogte van onze komst en bij Randstad konden we de informatie aan de medewerkers bij de leidinggevende achter laten. Zij zou zelf voor de verspreiding zorg dragen (?)

De reacties van het publiek waren over het algemeen positief. Al vrij snel waren de eerste stapels flyers op en ook de tweede vers aangeleverde stapel was snel onder de voorbijgangers uitgedeeld. Naast de informatie flyer heben we ook veel Handrukken (de gratis info krant over Kamp Zeist) kunnen uitdelen.

Uiteraard zullen dit soort initiatieven volgen. De campagne van AAGU is gericht op het sluiten van Kamp Zeist in het bijzonder en alle andere detentiecentra in het algemeen. En hier zal AAGU verder aan blijven werken!


Ter informatie:
De uitzendburo's werken in opdracht van het beveiligingsbedrijf Groep 4 Securicor, dat private bewaking in alle Nederlandse vluchtelingengevangenissen verzorgt. Telkenmale blijkt dat deze bewakers slecht opgeleid zijn, niet adequaat handelen en vluchtelingen vaak denigrerend of ronduit agressief benaderen. AAGU vindt dat geen enkel bedrijf mee moet werken aan de uitvoering van het detentie- en deportatiebeleid van de Nederlandse overheid. Eerder werden bedrijven die goederen of diensten leveren aan Kamp Zeist, waaronder de genoemde uitzendburo's, al aangeschreven met een oproep om hier in het vervolg van af te zien. Vooralsnog heeft geen enkel bedrijf op deze oproep gereageerd.

AAGU werkt vanuit de overtuiging dat iedereen het recht heeft op vrijheid van beweging en op verblijf in het land waar zij of hij wil wonen. De aktiegroep gelooft in open grenzen en een solidaire wereld waarin er genoeg is voor iedereen.

Lees voor meer informatie de flyerteksten elders op deze site:
- flyer voor leidinggevenden uitzendburo's Adecco, Tempo Team en Randstad
- flyer voor medewerkers uitzendburo's Adecco, Tempo Team en Randstad
- flyer voor voorbijgangers

of neem contact op met AAGU: info@aagu.nl
(ook voor de gratis 'Handdruk' (pdf-bestand, 0,5 mB))

Ron Vrij


foto picketline bij uitzendburo op 16 mei 2008