AAGU
Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht


AAGU in 2008:


Utrecht, vrijdag 19 december 2008

Picketline bij uitzendburo's
tegen werving detentietoezichthouders Kamp Zeist

foto picketline bij uitzendburo op 19 december 2008, foto: jan keeez - deeez!Vrijdag 19 december hield AAGU een picketline voor uitzendbureau's Adecco en Randstad. De uitzendbureau's leveren personeel voor detentiecentra, zoals Kamp Zeist. Leden van AAGU deelden flyers uit aan de voorbijgangers.

Ook in Den Bosch werd, simultaan met de actie in Utrecht, een flyeractie gedaan.

Lees verder...


Utrecht, 5 december 2008

NN'ers mogen in vreemdelingendetentie

Activisten laten zich niet tegenhouden door staatsrepressie
Acties tegen vluchtelingenbajes Kamp Zeist gaan door

Afgelopen dinsdag heeft de meervoudige kamer uitspraak gedaan in het bezwaar van twee NN'ers aangespannen tegen vreemdelingendetentie. "Volgens de rechtbank is wie zich niet wil legitimeren, zelf verantwoordelijk voor de gevolgen daarvan." aldus het persbericht van de rechtbank Utrecht.

Op 30 oktober jl. bezette AAGU de raadszaal van de gemeente Soest met de eis dat de gemeente de bouwvergunning voor nieuwbouw van detentiecentrum Kamp van Zeist, waar onschuldige vluchtelingen opgesloten worden, zou intrekken.

Na afloop van de bezetting werden twee Nederlandse mensenrechtenactivisten in vreemdelingenbewaring gesteld. De reden hiervoor was dat deze twee personen hun naam niet wilden geven.

Het is niet de eerste keer dat de politie van de regio Utrecht de vreemdelingenwet gebruikt om mensenrechtenactivisten te gijzelen, door ze op te sluiten op verdenking van illegaal verblijf in Nederland. Hiermee hoopt men dat activisten hun naam zullen geven omdat zij onder de vreemdelingenwet voor onbepaalde duur kunnen worden vastgehouden.

Lees verder...


Utrecht, 6 november 2008

Arrestanten in vreemdelingenbewaring vrij!

AAGU zet acties voort

Gisteren, woensdag 5 november, zijn de twee activisten van AAGU vrijgelaten die vanaf maandag in vreemdelingenbewaring zaten, alleen omdat zij hun naam niet wilden zeggen. Maandag 10 november om 10.00 uur zal er een rechtzaak plaatsvinden tegen de opsluiting van deze twee arrestanten. AAGU laat zich ondertussen niet afschrikken door de toenemende politierepressie en gaat door met haar acties tegen het opsluiten van mensen die niet over de juiste papieren beschikken.

stop uitzetting

Lees meer...


Soest, 30 oktober 2008

AAGU bezet raadszaal gemeente Soest

 activisten eisen sluiting Kamp Zeist en intrekking afgegeven bouwvergunning

De raadsvergadering van de gemeente Soest is deze avond kort na 19.30 uur door 20 activisten van AAGU onderbroken en stopgezet. De activisten eisen dat de gemeente Soest een recent afgegeven eerste bouwvergunning voor nieuwbouw van het detentiecentrum Kamp Zeist intrekken en dat de raad zich onomwonden uitspreekt voor de sluiting van deze gevangenis. Een aantal activisten hebben zich met zogenaamde 'lock-ons' vastgeketend in de raadszaal. foto raadszaalbezetting soest

Lees meer...


picketline uitzendburo's tegen werving detentietoezichthouders

Op vrijdag 5 september hield AAGU bij twee uitzendburo's in Utrecht een picketline om te protesteren tegen de werving van gevangenbewaarders (detentietoezichthouders) voor detentiecentrum Kamp Zeist en diverse andere detentiecentra.

picketline bij uitzendbureau 5 september 2008, foto: jan keeez - deeez!Door middel van een publieksvriendelijke picketline bij de vestigingen van de Adecco en Randstad wil AAGU hen aanspreken op hun rol, medewerkers oproepen om zich hier tegen uit te spreken, bezoekers oproepen zulk werk niet te gaan doen en voorbijgangers informeren.

foto: jan keeez - deeez!

Verslag picketline | Oproep picketline | Persbericht picketline


Soesterberg, 15 juni 2008

Onaangekondigde burgerinspectie Kamp Zeist

AAGU houdt onaangekondigde burgerinspectie Kamp Zeist
- Ruim twintig activisten betreden terrein detentiecentrum

Vandaag, zondag 15 juni, betreden ruim twintig activisten het terrein van detentiecentrum 'Kamp van Zeist' om te protesteren tegen de opsluiting van vluchtelingen en om zichzelf van de huidige omstandigheden op de hoogte te stellen. Daarnaast vindt buiten het hek een lawaai- en zwaaidemonstratie plaats om solidariteit met de gedetineerde vluchtelingen te tonen. foto onaangekondigde burgerinspectie Kamp Zeist op 15 juni 2008

De door de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) georganiseerde burgerinspectie is de afsluiting van het anti-G8-weekend 'Days of Rage' in Utrecht.

Lees meer...


16 mei 2008

Picketline bij uitzendburo's tegen werving
detentietoezichthouders Kamp Zeist

Op vrijdag 16 mei heeft de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) tussen 15.00 en 18.00 uur met protestborden en flyers bij drie uitzendburo's in Utrecht voor de deur gestaan. De drie, Adecco, Randstad en TempoTeam, werven detentietoezichthouders (gevangenbewaarders) voor detentiecentra voor vluchtelingen, waaronder Kamp Zeist in Soesterberg. AAGU heeft met deze picketline voorbijgangers en klanten van de uitzendburo's geinformeerd en medewerkers opgeroepen met deze werving te stoppen.

foto picketline bij uitzendburo op 16 mei 2008De uitzendburo's werken in opdracht van het beveiligingsbedrijf Groep 4 Securicor, dat private bewaking in alle Nederlandse vluchtelingengevangenissen verzorgt. Telkenmale blijkt dat deze bewakers slecht opgeleid zijn, niet adequaat handelen en vluchtelingen vaak denigrerend of ronduit agressief benaderen. AAGU vindt dat geen enkel bedrijf mee moet werken aan de uitvoering van het detentie- en deportatiebeleid van de Nederlandse overheid. Eerder werden bedrijven die goederen of diensten leveren aan Kamp Zeist, waaronder de genoemde uitzendburo's, al aangeschreven met een oproep om hier in het vervolg van af te zien. Vooralsnog heeft geen enkel bedrijf op deze oproep gereageerd.

Lees meer...


PERSBERICHT
Massale verspreiding krant over detentiecentrum Kamp Zeist

De Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) heeft op 18, 19 en 20 april met een grote groep vrijwilligers tienduizenden informatiekranten over Kamp Zeist verspreid in de gemeenten Soest en Zeist. Met deze krant, getiteld 'De Handdruk' (pdf-bestand, 0,5 mB), wil AAGU alle bewoners van deze gemeenten informeren over het bestaan van het detentiecentrum, de omstandigheden waaronder vluchtelingen daar worden opgesloten en de komende nieuwbouw.

'De Handdruk' bevat naast ervaringsverhalen van enkele voormalige gedetineerden ondermeer artikelen over de gebrekkige medische zorg in Kamp Zeist, de juridische situatie en de rol van de lokale politiek. Met deze krant hoopt AAGU de bewoners van Zeist en Soest meer bewust te maken van wat zich in hun 'achtertuin' afspeelt. De afgelopen jaren is gebleken dat veel mensen hier nauwelijks van op de hoogte zijn en dat het de (lokale) politiek er veel aan gelegen is om mensen zo onwetend mogelijk te houden.

AAGU verspreidt deze krant vanuit de overtuiging dat iedereen het recht heeft op vrijheid van beweging en op verblijf in het land waar hij of zij wil wonen. De aktiegroep gelooft in open grenzen en een solidaire wereld waarin er genoeg is voor iedereen.

Lees meer...


Maart 2008

Brief aan private bedrijven die zich bezig houden met Kamp Zeist

De nieuwbouwplannen voor Kamp Zeist zijn door de verschillende gemeenten goedgekeurd en de nieuwbouw kan elk moment starten. Zowel de landelijke overheid als de lokale overheid willen geen veranderingen doorvoeren in het migratiebeleid en dat impliceert dat er nog steeds vluchtelingen opgesloten worden als ware het criminelen. AAGU heeft een beroep gedaan op het geweten van particuliere bedrijven die betrokken zijn bij Kamp Zeist! Net als de legendarische poster van het jonge meisje op het strand met de tekst: stel het is oorlog en niemand gaat er naar toe (vrije vertaling). Stel Kamp Zeist is er wel maar er zijn geen mensen voor de bewaking, catering, verbouwing enzomeer. Dan houdt Kamp Zeist gewoon op te bestaan! Vandaar deze brief.


AAGU - 10 februari 2008

verslag demonstratie bajesboot Rotterdam

Vandaag werd een solidariteitslawaaidemonstratie gehouden bij de Rotterdamse bajesboot Bibby Stockholm.

Er waren veel mensen op de oproep afgekomen die vier dagen tevoren was begonnen te verspreiden en die was gedaan met als directe aanleiding de dood van de Algerijnse Karim. Die hebben ze daar in de nacht van 2 op 3 februari laten creperen terwijl hij aan een hartaanval doodging. Zijn celgenoten stonden er machteloos bij, trachtten bewakers hulp te laten inroepen, maar nee. Overgeleverd aan hun nonchalance waren ze en hulp kwam niet.

Lees meer...


Alweer een dode door afschrikbeleid!

Zondag 10 februari 2008, 17.00 uur
bajesboten Rotterdam:
Solidariteits lawaai demonstratie

flyer met oproep voor demo op 10 februari 2008

In de nacht van 2 op 3 februari jl. is een Algerijnse man gestorven in de Rotterdamse bajesboot Bibby Stockholm. Die middag ervoor was hij voor hartklachten behandeld met hoestsiroop. Meer medische zorg werd niet geboden, onderzoek werd niet gedaan.

Lees meer...


NIEUWS ARCHIEF

AAGU in 2012

AAGU in 2011

AAGU in 2010

AAGU in 2009

AAGU in 2007