AAGU
Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht


Alweer een dode door afschrikbeleid!

Zondag 10 februari 2008, 17.00 uur
bajesboten Rotterdam (zie routekaartje):
Solidariteits lawaai demonstratie

In de nacht van 2 op 3 februari jl. is een Algerijnse man gestorven in de Rotterdamse bajesboot Bibby Stockholm. Die middag ervoor was hij voor hartklachten behandeld met: hoestsiroop. Meer medische zorg werd niet geboden, onderzoek werd niet gedaan.

Zijn celgenoten sloegen die nacht alarm, omdat het niet goed met hem ging. Dit werd genegeerd. Hij is daarna overleden. Pas twee uur na zijn dood ging de deur open.

flyer met oproep voor demo op 10 februari 2008

Dit verhaal over de dood van de man is naar buiten gekomen doordat mensen die op dezelfde afdeling zaten de SP hebben gebeld. Krista van Velzen heeft vragen gesteld aan Albayrak, staatssecretaris van justitie, belast met 'vreemdelingenzaken'. Deze zal niet eerder verantwoording afleggen dan over drie weken!
De man heet Karim. Hij kwam uit de Algerijnse hoofdstad Algiers.

Het is bekend dat de medische zorg in de detentie- en uitzetcentra voor mensen zonder papieren slecht is. Voor wat betreft de Rotterdamse bajesboten deed eind januari het CPT (Europees Comité inzake de voorkoming van folteringen en onmenselijke of vernederendebehandelingen of bestraffingen) de aanbeveling dat er altijd een verpleegkundige aanwezig moet zijn en dat er 's nachts een dokter 'on call' moet zijn.
Met andere woorden: dat is nu dus niet zo!

Of het veel uitmaakt? De privé bewakers van Group 4 Securicor die de scepter zwaaien in deze detentiecentra bekommeren zich weinig om het welzijn van hun gevangenen. Ze zijn onprofessioneel, kunnen niet met de mensen en hun wanhoop en trauma's omgaan, en zijn vaak agressief en bot. Het zijn deze bewakers die de nacht van het overlijden van Karim niet, of niet snel genoeg, op de noodoproepen van zijn celgenoten hebben gereageerd.

Helaas was Karim op de bajesboten niet de eerste. Helaas was hij in Nederland niet de eerste. Denk aan de elf doden van de Schipholbrand, denk aan Michael Osey, die op de vlucht voor een tweede keer Kamp Zeist zijn dood tegemoet viel. Denk aan de vele zelfmoorden uit angst voor deportatie.

Het is het voor een grijpstuiver af willen geraken van door de Europese regeringen ongewenste immigranten en vluchtelingen dat ten grondslag ligt aan de dood van Karim. Goedkoop opsluiten, slechte voorzieningen, nauwelijks opgeleide bewakers.. Alles moet zo snel en zo adequaat mogelijk.

Gevolg is de totale veronachtzaming van de levens van mensen en de ontkenning van hun (recht om te) bestaan, en dat alles om de Westerse economieën, gebouwd op de uitbuiting van arme landen, gegrondvest op een nog altijd kolonialistische en nationalistische mentaliteit, in stand te houden.

Aan de stelselmatige ongelijke verdeling van welvaart in de wereld en het bouwen van Fort Europa veranderen wat kamervragen van de SP en wat aanbevelingen van een Europees anti folter comité, dat eenmaal in de vijf jaar eens polshoogte komt nemen, helemaal niets!

Daarom moeten we telkens weer aan de poorten rammelen van dit Fort Europa, en die poorten, dat zijn letterlijk de hekken en muren en het NATO draad en de tralies van de detentiecentra, zoals de Rotterdamse bajesboten.

Kom daarom lawaai maken en je steun betuigen aan de mensen daarbinnen aanstaande zondag, en stuur deze oproep door!

AAGU

downloads:
persbericht (pdf-bestand, 62 kB)
vier keer de flyer op een A4 (zwart-wit, pdf-bestand, 158 kB)

verslag van de demo


Routebeschrijving per OV:
Vanaf CS Rotterdam neem je tram 21 richting Woudhoek
Uitstappen Het Witte Dorp
Dan is het nog een paar minuten lopen, zie kaart

Per auto:
A13/A20 rondweg Rotterdam, afslag 12 nemen (Spaanse Polder)
Verder, zie kaart

kaart met routebeschrijving naar Bajesboten Rotterdam

Je kunt natuurlijk ook nog de routebeschrijving van DJI op pdf downloaden.